Comunicat Campanades

Una de les notícies més sorprenents d’aquest inici del nou any 2023 és que no han sonat, o no s’han sentit, les tradicionals dotze campanades en diversos pobles i ciutats de la nostra geografia, fet que ha causat estupor i/o indignació entre les persones que s’havien congregat, com és natural, a escoltar-les. I és que les campanes i el seu so continuen essent, no només un històric mitjà de comunicació, un instrument musical i un llenguatge universal compartit de generació en generació, sinó també una tradició i un patrimoni material i immaterial de primer ordre -com ha declarat recentment la UNESCO respecte del Toc Manual- molt estimat per la ciutadania. On les campanes no sonen, efectivament, es troben a faltar.

 

Des de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya ens solidaritzem amb totes les persones que no han pogut gaudir enguany de les campanades i els expressem tot el nostre suport, a la vegada que volem agrair a les persones que, prenent-se amb humor l’incident, i convertint-se en campaners per un dia, van saber trobar alguna solució imaginativa -pujant a tocar manualment les campanes o reproduint-ne el seu so amb qualsevol mitjà mecànic o electrònic-, servint d’aquesta manera als seus conciutadans.

 

Així mateix, volem destacar que ni les Campanes ni els Campaners van fallar, sinó que, d’acord a les informacions de que disposem, van fallar o bé els mecanismes automatitzats per fer-les sonar -rellotges programats- o els equip que els Ajuntaments, en ocasions, habiliten per tal d’amplificar el so i que es pugui escoltar millor, a peu de plaça, quan aquesta està plena de gent. La millor solució, al nostre entendre, per evitar aquests problemes tècnics, es recuperar en aquestes ocasions especials el Toc Manual de Campanes.

 

Finalment, des de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, associació que des de fa més de 25 anys pretén aglutinar tots els campaners/es i carillonistes que es troben dispersos per la geografia catalana, amb l’objectiu de promocionar, fomentar, divulgar, donar prestigi, protegir, defensar i recuperar les antigues i arrelades tradicions cíviques, culturals i religioses de les campanes, dels campanars, dels campaners, dels carillons dels carillonistes, així com dels fonedors i instal·ladors de campanes tradicionals, arreu de Catalunya i el món, i particularment aquells usos, costums i tocs que per la seva idiosincràsia formen a Catalunya una identitat plena i diferenciadora, volem desitjar a tothom un Molt Bon Any 2023.

 

Per la nostra part, continuarem treballant perquè el so de les campanes sigui conegut, respectat i estimat a tot Catalunya i arreu del món, perquè els campanars siguin la icona emblemàtica de cada poble, vila o ciutat i perquè els campaners i carillonistes gaudeixin del merescut prestigi per la seva tasca social i cultural. Tots hi sou convidats.