La veu de les campanes es torna a escoltar a Roda de Berà

El passat dissabte 20 d’agost es va poder escoltar de nou la veu de les campanes de Roda de Berà, a les 7 de la tarda en un concert a càrrec de la família Nogués, organitzat dins els actes de la Festa Major de Sant Bartomeu (del 19 al 26 d’agost).

Josep Maria, Roser, Àngel i Ernest Nogués van fer sonar les tres campanes de Roda: la gran, Maria de Berà, la mitjana Maria dels Dolors i la petita Maria del Roser, amb tocs de migdiada, foc, tempesta, Toc de vigília, Àngelus, bateig difunts d’home i dona, entre altres.

A Roda es va mantenir la figura dels campaners i campaneres fins a principis dels anys 80 del segle passat. N’Angeleta Vallbé, que en va ser la última i coneixia tots els tocs civils i religiosos, els va ensenyar a Josep Maria Nogués, un dels seus ajudants, que posteriorment ha transmés també aquests coneixements a alguns membres de la seva família.

Aquest va ser el segon concert d’aquestes característiques que es celebra a Roda, en aquesta ocasió a instàncies de la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré. El primer va ser a l’abril de 2006 en el marc de la XXI Setmana Cultural.

És important que es mantinguin i revaloritzin els tocs manuals de campanes, ja que constituien un llenguatge particular que tots els habitants coneixien i era un element identificador dels més importants de les poblacions, un patrimoni cultural que cal mantenir i reforçar.

Font: Ajuntament de Roda de Berà. www.rodadebera.cat