“Tocant el cel amb una corda”, l’exposició sobre les campanes a la Conca de Barberà

L’exposició “Tocant el cel amb una corda” està dissenyada per  posar en valor el patrimoni dels campanars i el toc de les campanes a la Conca de Barberà.

L’exposició  ha recorregut la comarca, rebent la visita de molts escolars. Jesús Martínez, el seu impulsor, fa les visites guiades i explica a joves i mainada les característiques de cada campanar, les seves campanes i els diferents tipus de toc que es poden fer i que formen part de la tradició sonora. Aquests tocs es poden portar a la pràctica en una petita campana de volteig instal·lada a la mateixa sala de l’exposició.

Jesús Martínez vol remarcar el gran valor patrimonial que representen les campanes i els seus tocs manuals, sons que acompanyen la vida dels pobles des de fa segles, sons característics que consoliden la identitat de cada lloc. L’apropament i descoberta dels joves estimula l’interès i ajuda a entendre aquest fet particular, allunyant-lo del concepte de soroll invasiu que desencadena denúncies, un fet lamentable que la majoria de vegades succeix per desconeixement.

L’exposició del Museu Comarcal i el Consell Comarcal ha aconseguit que s’hagin creat alguns nous grups de campaners, com a l’Espluga de Francolí.