Mataró restaurarà les campanes de Santa Maria.

L’Ajuntament i la Generalitat finançaran la rehabilitació del campanar de Santa Maria de Mataró, renovant tots els elements de subjecció i contrapès de les campanes i la substitució de la campana Carme, que està trencada i serà enviada a una foneria de Cantàbria per ser creada de nou.

El campanar compta amb cinc campanes litúrgiques a la sala de campanes i, a dalt de tot, hi ha les més antigues, les dues campanes civils que anuncien quarts i hores.

La nova campana Carme mantindrà la forma i dimensions similars a les de la original, que data de 1954, amb un pès d’uns 400 Kg i unes mides de 86 cm de diàmetre de boca i 73 cm d’altura. Tindrà les decoracions i epigrafies pertinents, un relleu de la Mare de Déu i un altre amb l’escut de Mataró.

Aquesta renovació permetrà restituir el repertori històric i garantir la continuitat del toc manual de campanes, declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO el novembre del 2022.

El Museu Arxiu de Santa Maria, gestor del patrimoni artístic i cultural de la parròquia i impulsor del projecte, engegarà una campanya popular de donació de fons per involucrar la ciutadania en el projecte i sufragar les despeses adicionals que es puguin generar mentre dura el procés de restauració.

A Mataró el repic manual no s’ha perdut mai. En els últims 40 anys ha estat el grup dels campaners liderats per l’enyorat Lluis Hugas l’encarregat de preservar els tocs. Aquests campaners executen més de 80 repics al llarg de l’any litúrgic. Es vol obrir el grup de campaners actual i procurar-los una formació adequada per aa realitzar els tocs i repics que s’incorporaran. Al Museu Arxiu es conserva la còpia d’una consueta de 1927 que detalla els antics tocs propis de la parròquia. Aquest document és una pauta històrica que permetrà recuperar repics mataronins arrelats des de fa segles.

Basílica de Santa Maria de Mataró.   Grup de campaners de Mataró.    Campana Carme.