La Campana de l’estadi Olímpic Lluís Companys recupera el seu so

El passat dimecres 18 de desembre de 2019 la campana de l’estadi olímpic Lluís Companys de Montjuïc va tornar al seu emplaçament original despès d’un parell de mesos de restauració.

La campana de nom “Mercè” també coneguda com a olímpica o de la Pau es va ser fosa en ocasió dels Jocs d’Estiu de Barcelona el 1992 per Albert Bachert a la ciutat alemanya de Heilbronn. Està suspesa en uns nou metres d’altura en una estructura dissenyada per la dissenyadora, arquitecta i paisatgista catalana Beth Galí al costat de l’estadi. El sistema de toc és alemany o llançat, molt elegant però impropi de la tradició catalana. Sona cada dia a les 12 i a les 7 de la tarda per anunciar el toc de l’Ave Maria.

Des del juny del 2017 l’instrument ha romàs en silenci per averies i falta de manteniment. El mes d’octubre d’enguany va ser despenjada per substituir-li el jou de fusta per un d’igual i el dos motors d’impulsos.

El passat dimecres 18 de desembre de 2019 va ser reinstal·lada en el seu lloc original amb una gran expectació. Entre altres persones els membres de la junta de la CCCC Just Arrizabalaga i Blai Ciurana.

La Mercè mesura 203cm de boca; aquesta dada la converteix en tercera més gran de Catalunya. Però degut al gruix del bronze arriba als 6800kg i per tan és la més pesada. Emet un La bemoll 2 i la seva veu és oïble des del Palau de la Generalitat.

Juntament amb aquesta gran campana es van fabricar cinc campanes més destinades al Centre Abraham de la Vila Olímpica, que actualment es troben en desús.

El bronze llueix nombrosos textos i imatges.

Cara del davant (Carrer):

#1992#

#XXV JOCS OLIMPICS & IX JOCS PARALIMPICS DE BARCELONA#

#GESTIFET FÜR DIE SPIELE DES FRIEDENS VON DEN FAMILIEN A. BACHERT IN KOCHENDORF M. KRETSCHMER, H. PERROT IN CALW K. H. PFLUGFELDER IN BAD WIMPFEN MIT UNTERSTÜTZUNG DES LANDES BADEN-WÜRTTEMBERG#

Traducció: FUNDADA PER LA PAU SUPREMA DE LES FAMÍLIES A. BACHERT DE KOCHENDORF, M. KRETSCHMER, H. PERROT DE CALW K. H. INSTAL·LADES A BAD WIMPFEN AMB EL SUPORT DE L’ESTAT DE BADEN-WÜRTTEMBERG.

 

Imatge dels Anells Olímpics i el segell de fàbrica.

Cara del darrere:

#MERCÈ#

#BENAURADA SOU MARIA PATRONA I AUXILIADORA NOSTRA VOS AMB L’IDEAL DE LA MERCÈ ENNOBLIU EL VOSTRE POBLE#

Imatges de la Verge de la Mercè, La Catedral de Barcelona, la Sagrada Família i el monument de Cristòfol Colom.

Peu:

#ϺИР PAX EIPHNH BEKE 和平 PACE PAZ POKOJ ܫܠܡܐ PATS 平和 FRIEDE PAU שלום PEACE سلام PAIX MVOE έιρηνη BAKE VREDEMIR PACO AMAHORO#

Pau escrit en els següents idiomes: (Búlgar, Bosnià, Macedoni, Rus, Servi), Llatí, Grec clàssic, Hongarès, Xinès, (Italià, Romanès), (Castellà, Portuguès), Polonès, Arameu, Occità, Japonès, Alemany, Català, Hebreu, Anglès, Àrab, Francès, Danès, Grec, Basc, Neerlandès, (Ido, Esperanto), (Rundi, Kinyarawanda).

Al peu de la campana hi ha tres plaques:

Placa I: #CAMPANA OFERTA EN OCASIÓ DELS JOCS D’ESTIU DE LA XXV OLIMPÍADA CELEBRATS A BARCELONA L’ANY 1992, PER LES FAMÍLIES M. KRETSCHMER, B. GEELER, H. PERROT, K. H. PFLUGFELDER, A. BACHERT I EL GOVERN DE LA REGIÓ DE BADEN – WÜRTTEMBERG. LA COMPANYIA AÈRIA LUFTHANSA N’HA PATROCINAT EL TRANSPORT. HA ESTAT FOSA I INSTAL·LADA PER LES FONERIES A. BACHERT, CAMPANERS DES DE 1725 A HEILBRONN A LA REPÚBLICA FEDERAL D’ALEMANYA.#

Placa II: PERQUÈ L’ESPERIT D’OLÍMPIA PLANI DAMUNT LA HUMANITAT, I LA PAU I LA LLIBERTAT ESDEVINGUIN PERDURABLES. BARCELONA J.J.O.O. ’92#

Placa III: #TOCS DE L'”ANGELUS” A LES 12 A LES 19#