Presenten l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas

Joanetes, 25 de setembre de 2023

A Catalunya existeixen des de fa molts anys escoles de campaners pròpies de pobles i ciutats, com les de Tarragona, Les Borges, Cervera i moltes altres, on s’han transmès els tocs tradicionals de generació a generació. Gràcies a ells s’ha conservat aquest valuós patrimoni del Toc Manual de Campanes, reconegut el 2022 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

El 25 de setembre es va presentar oficialment a Joanetes (Garrotxa) l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas, un projecte pioner ja que proposa un curs reglat amb una part teòrica i una de pràctica, amb prop d’una desena de professors.

La part pràctica de les classes es durà a terme dins el campanar de Joanetes i consistiran en tècniques per fer sonar les campanes, com són repics, dur a seure, tocs litúrgics i civils. La part teòrica es realitzarà als espais culturals de Can Trona i comptarà amb diversos professors experts en cada tema, com són els diferents tipus de toc depenent de la zona geogràfica, instal·lació de campanes, coneixement de la campana com a instrument sonor, història de les campanes i campanars, conservació, calendaris litúrgics.

Les classes es faran un dissabte de cada mes pel matí des del 14 d’octubre fins al juny. Al final s’entregarà un certificat de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya conforme s’ha seguit del curs amb el requisit d’haver assistit al 80% de les classes.

El seu impulsor, l’olotí Xavier Pallàs (músic i campanòleg) ha aconseguit l’arranjament del campanar de Joanetes, arreglar les campanes i adequar l’espai per poder fer-hi les classes amb comoditat i sense perills. Les obres han estat pagades per la Diputació de Girona i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i compten amb el vistiplau del Bisbat de Girona. El recolzament de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya ha estat clau per poder tirar endavant l’escola.

Cada curs admetrà 12 alumnes. És imprescindible ser soci de la Confraria per inscriure’s al curs i gaudir de l’assegurança que això comporta.

L’escola porta per nom Llorenç LLongarriu en honor al darrer campaner de Joanetes, qui va ensenyar a Pallàs els tocs propis de la zona.

Molts campanars avui dia estan automatitzats i l’objectiu de les escoles de campaners és vetllar per a que aquesta riquesa tradicional no es perdi. S’afegeix doncs una nova oportunitat per difondre aquest bé cultural i despertar l’interès general de la població sobre les campanes, el seu valor històric, tradicional i musical.

Informació i inscripcions a: escoladecampaners.com

Links notícia a la premsa:

https://www.garrotxadigital.cat/noticia/212356/joanetes-ja-te-la-seva-escola-de-campaners-i-sera-pionera-a-nivell-catala-oferint-per-prim

https://www.naciodigital.cat/garrotxa/noticia/28324/vall-bas-impulsa-primera-escola-campaners-catalunya

https://www.ccma.cat/324/neix-a-la-vall-den-bas-una-escola-de-campaners-pionera-a-catalunya/noticia/3251803/

https://www.acn.cat/new/34f4c0c3-6912-4196-8535-80d2b9f58cf2/texts

https://www.vilaweb.cat/noticies/neix-la-primera-escola-de-campaners-de-catalunya/