Descobreix 9 campanars a la Ruta “Fars de Ponent”

El 2 de juny de 2023 la Seu Vella de Lleida va acollir la presentació de “Els Fars de Ponent”, una nova ruta per descobrir alguns dels campanars i talaies més emblemàtics de les terres de Ponent. https://www.farsdeponent.cat/ruta

El projecte Fars de Ponent busca posicionar en l’àmbit turístic i patrimonial les comarques de la plana de Lleida i incidir en la millora de la marca ‘Ponent’. Durant aquest primer any, el projecte es formalitzarà amb la creació d’una associació de municipis i es proposarà a nous ‘miradors’ que s’hi incorporin, sempre que tinguin una torre, un campanar o un mirador habilitat per a la visita.

La iniciativa s’ha estrenat amb 9 fars: els campanars de la Seu Vella de Lleida, Santa Maria de Linyola, Sant Miquel d’Os de Balaguer, Santa Maria de Balaguer, l’Assumpció de Maria de les Borges Blanques, Sant Bartomeu de Bellpuig, Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, Santa Maria de Cervera i el Pilar d’Almenara d’Agramunt. Així, s’ha creat un passaport que els visitants hauran de segellar a cadascun dels punts. A cada visita, s’entregarà un adhesiu per completar cada plana del passaport. Quan es tingui el passaport complet el visitant rebrà un obsequi de recordatori.

La ruta pels 9 fars no té cap ordre determinat i es pot realitzar en el marge d’un any. Això sí, no es recomana fer-la en un dia!

Aquí en teniu la llista amb informació detallada per a les visites:

‘Fars de Ponent’ a Agramunt

El Pilar d’Almenara es pot visitar de manera lliure i gratuïta. Tot i això, es podrà fer una visita guiada el primer diumenge de cada mes a les 10.30 h. El preu general d’aquesta serà de 5 euros per persona, però hi ha tarifes reduïdes per a grups i el col·lectiu +65. La reserva mínima serà de dues persones a través del correu de turisme@agramunt.cat o a l’Oficina de Turisme d’Agramunt. Els segells/enganxines del passaport només es podran adquirir a l’Oficina de Turisme.

‘Fars de Ponent’ a Balaguer

Santa Maria de Balaguer es podrà visitar el darrer diumenge de cada mes. Del 24 de juny al 15 de setembre l’horari serà de 10 a 13 h i del 6 de setembre al 23 de juny d’11 a 14 h. El preu de la visita guiada serà de 5 euros per persona.

‘Fars de Ponent’ a Bellpuig

Sant Bartomeu de Bellpuig es podrà visitar de dimarts a diumenge de juliol a agost. L’horari serà de 10 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h. La resta de l’any les visites es podran fer de dijous a dissabte de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h i diumenges de 10 a 15. El preu de la visita és de 4 euros per persona, però hi ha tarifes reduïdes per a grups i el col·lectiu +65. A més els menors de 16 anys entren gratuïtament. Per a més informació o concertar visita es pot entrar al web de Sant Bartomeu, de trucar al telèfon 973320292 o fer un correu electrònic a bellpuig.cultura@gencat.cat.

‘Fars de Ponent’ a les Borges Blanques

L’església parroquial de l’Assumpció de Maria es podrà visitar el primer dissabte de cada mes. Amb un horari d’11 a 13 h i un preu de 3 euros per persona.

‘Fars de Ponent’ a Cervera

El campanar de Santa Maria de Cervera s’obrirà el primer dissabte de cada mes a les 12 i 13 h. La visita guiada estarà a càrrec de l’Associació de campaners de Cervera i el punt de trobada serà la Plaça Major Cervera. El preu de la visita serà de 3 euros per persona i gratuït per a menors de 8 anys.

‘Fars de Ponent’ a Linyola

La catedral del Pla es podrà visitar el primer i tercer diumenge de cada mes. L’hora de la visita guiada serà a les 10 h, amb una durada de 90 min. El lloc de quedada serà la plaça de l’Església, a les 9.45 h. El preu de la ruta ‘Fars de Ponent’ serà de 3 euros per persona i gratuït per a menors de 12 anys. L’expedició del passaport es farà al mateix punt de trobada.

‘Fars de Ponent’ a Lleida

La Seu Vella de Lleida tindrà el següent horari d’estiu (01/05 – 30/09), de dimarts a dissabte obrirà les portes de 10 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h, diumenges i festius l’horari serà de 10 a 15 h. L’horari d’hivern (01/10 – 30/04) serà de dimarts a divendres de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h, dissabtes de 10 a 17.30 h i diumenges i festius de 10 a 15 h. La Seu Vella restarà tancada els dilluns no festius, excepte ponts, i els dies 25/12, 26/12, 01/01 i 06/01. El preu de la ruta ‘Fars de Ponent’ serà de 5 euros per persona i serà una visita per lliure. La venda d’entrades i el campanar tancaran mitja hora abans que la resta del monument. Per a qualsevol consulta es pot contactar al telèfon d’informació 973 230 653 (horari d’atenció: horaris d’obertura al públic de la Seu Vella).

‘Fars de Ponent’ a Os de Balaguer

El Far dels Campaners d’Os de Balaguer es podrà visitar en horari de 10 a 14 h dissabtes i diumenges. Caldrà cita prèvia i es podrà demanar a través del telèfon 973 43 80 04 (en horari d’oficina de 9 a 14 h), el correu electrònic turisme@osbalaguer.cat o el mòbil del guia turístic 660 662 631. Les tarifes de la ruta Fars de Ponent són de 2 euros per persona i inclou la visita guiada al campanar més la visita al museu de les campanes. L’entrada serà gratuïta per a menors de 12 anys gratuït.

‘Fars de Ponent’ a Tàrrega

La primera visita a Santa Maria de l’Alba es farà el 17 de juny. A partir d’aquí s’oferiran visites al campanar el tercer dissabte de cada mes d’11 del matí a 1 del migdia. El preu de la visita serà de 5 euros. Les visiten son concertades a través del correu infocultura@tarrega.cat.

Informació extreta de

https://www.territoris.cat/articulo/societat/fars-ponent-nova-ruta-turistica-per-redescobrir/20230602140348091153.html