Restauren les campanes de Santa Maria de Vilamós (Val d’Aran)

Les campanes de Santa Maria de Vilamós han estat despenjades per ser traslladades a una empresa especialtitzada de Reus que en farà la restauració. Les campanes es netejaran de brutícia i òxid acumulat al bronze, donant-lis una capa de protecció. També es dotaran de nous batalls i jous, que es trobaven en molt mal estat i reclamaven intervenció urgent.

La campana gran, que porta el nom de Santa Maria i té unes dimensions de 1,05 metres de diàmetre màxim, al voltant d’1 metre d’altura, i un pes de prop de 600 kg, va ser construïda el 1886 per un fonedor anomenat Ballesteros, autor d’altres campanes a la Val d’Aran. Feia ja temps que tenia el jou i el batall en molt mal estat i, per aquest motiu, es trobava immobilitzada.
La segona campana, dedicada a Santa Bàrbara, amb 0,81 metres de diàmetre en la boca, 0,86 metres d’altura i un pes aproximat de 350-400 kg, data de 1841 i va ser obra d’Ignasi Jaqueti, un fonedor de campanes que també va treballar en altres campanars aranesos. Aquesta també precisava una renovació de jou i batall.

Està previst que tornin al campanar per la tardor.

Font fotografia: Aran Map