L’Escola de Campaners de Joanetes, a punt de veure la llum

“Cada campanar ha de tenir el seu campaner” amb aquesta premisa està prenent forma l’Escola de Campaners de Joanetes (La Garrotxa, Girona), impulsada pel professor de música i campanòleg Xavier Pallàs, membre de la Junta de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Diverses poblacions de Catalunya tenen grups de campaners molt ben consolidats que han creat escola i han fet possible de continuar la tradició de fer sonar les campanes amb els seus tocs característics. Una de les fites de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya és vetllar per a que aquest bé cultural es conservi de manera viva, donar-lo a conèixer i intentar recuperar la saviesa d’aquest ofici tan mermat des de l’electrificació extensiva dels campanars.

Pallàs va publicar el llibre Campanes i campanars de la Garrotxa (editorial El Bassegoda, 2019) fruit d’inventariar totes les campanes d’esglésies, ermites i monestirs de la comarca on viu i treballa, La Garrotxa.  Durant aquestes investigacions es va percatar de que el campanar de l’església de Sant Romà de Joanetes reunia les condicions adequades per a ser seu de l’escola que tenia en ment de crear: campanar petit amb quatre bones campanes de fàcil accés. Recentment s’ha aconseguit fer millores a les campanes, reforçar l’agulla del campanar i crear una nova finestra. Pròximament s’instal·laran baranes a l’escala per a permetre un accés totalment segur. La creació de l’escola s’ha fet possible gràcies a la firma d’un conveni de col·laboració entre el Bisbat de Girona, l’Ajuntament de Joanetes i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya .

Està previst que les classes comencin la tardor de 2023, un dissabte al mes durant un any. La part pràctica es durà a terme al campanar mentre que les sessions teòriques seran al local de l’associació de veïns de Joanetes.

La missió de l’escola serà ensenyar a tocar i conservar les campanes, perquè com diu Pallàs, “si el patrimoni no està viu, no es protegirà”, i amb més raó encara des que l’any 2022 la UNESCO va inscriure el Toc Manual de Campanes a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Les persones interessades en més informació del curs poden contactar al correu escoladecampaners@gmail.com