La campana ‘Mònica’ torna a la Seu Vella de Lleida

La campana ‘Mònica’ de la Seu Vella de LLeida va tornar “a casa” el 31 d’agost després de ser reparada a Innsbruck, Àustria.

La Mònica, datada de l’any 1486 i la Silvestra, de 1418, són les dues úniques campanes de la Seu que es van salvar durant la Guerra Civil de les 16 que hi havia, segurament degut a que eren civils i encarregades de tocar quarts i hores respectivament. Acabat el conflicte bèl·lic es van fondre i instal·lar al campanar les altres cinc campanes actuals.

A la Mònica li faltava una de les anses i presentava un desperfecte a la corona central però no es va retirar de l’ús fins que al 2004 se li va detectar una gran esquerda de 30 cm.

El 8 de maig de 2014 va ser despenjada i exposada durant un any. La Paería i la Generalitat van decidir posar en marxa la restauració, que es va iniciar l’abril de 2022, quan la campana va viatjar cap a Innsbruck (Àustria) per ser reparada a la prestigiosa foneria Grassmayr, empresa en actiu des de 1599. En tot moment n’ha fet el seguiment Josep Carvajal, responsable de l’empresa Carvajal Forja i components d’Alcoletge, representant a l’Estat de l’empresa austríaca. La campana ha estat sotmesa a altes temperatures per tal d’omplir l’esquerda amb material similar (el bronze és una aleació bàsicament de coure i estany però cada campana pot tenir altres metalls a la fosa).

Durant l’acte d’ahir l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va destacar la gran dimensió històrica i simbòlica d’aquesta campana, un patrimoni sonor que ha acompanyat les vides dels lleidatans durant segles.

La campana romandrà al claustre de la Seu Vella fins passades les Festes de Tardor, quan serà tornada al campanar per a que toqui de nou els quarts de les hores. Miquel Àngel Gonzàlez, president de l’Associació d’Amics de la Seu Vella, explicava ahir que la restauració de la Mònica és el referent d’un projecte per reubicar totes les campanes en el seu lloc històric, les finestres del campanar.

La Mònica és una de les campanes gòtiques més interessants de l’Estat Espanyol tan pel seu disseny com pel seu so particularment bell.

Té un diàmetre de 89cm, una alcada de 75cm i un pès de 450 quilos. Mai ha tingut batall, sempre ha estat percudida amb martell. Presenta epigrafies i imatges en relleu de gran qualitat artística.

Podeu consultar la fitxa tècnica de la Mònica a l’enllaç

http://campaners.com/php/campana1.php?numer=560

 

 

 

 

 

 

 

 

Font fotografía: Diari SEGRE – www.segre.com