Actes del 450è aniversari de la campana Beneta de la Catedral de Girona. 20 i 21 -03-2024

El dia 21 de març de 2024 es complien 450 anys de la benedicció de la campana Beneta, la més gran de la catedral de Girona i la cinquena de Catalunya, amb 190 cm de boca i 4.800 Kg de pes i el seu so de Do sostingut, tan emblemàtic en el paisatge sonor dels gironins.

Per celebrar-ho, el Capítol de la Catedral de Girona i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya van organitzar dos actes molt exitosos:

– Conferència a càrrec de Blai Ciurana Abellí, secretari de la Confraria, músic i campanòleg, el vespre del dia 20 dins la nau de la Catedral. El ponent va explicar molts detalls sobre la història d’aquesta campana dedicada a Sant Benet i Santa Maria, coneguda popularment com a Beneta o el Bombo, com ara la història gairebé llegendària de la seva fosa a càrrec d’Antoni Senyer i el seu fill Bartomeu. Amb una documentació impecable i acompanyat d’imatges fotogràfiques fetes per ell mateix i per Xavier Pallàs durant una exploració que van fer a la campana, va desvetllar l’enigma d’una inscripció mal interpretada en diverses ocasions fins al moment. Després d’estudiar-ne els caràcters i fer recerca exhaustiva de dades, va concloure que definia el pes de la campana en 130.000 unces catalanes.

També va parlar de la història de les altres campanes que l’acompanyen en el campanar i de les que hi havia hagut abans del 1936, documentades per Josep Grahit i Grau l’any 1926.

– Concert de campanes la tarda del dia 21 amb partitura inèdita, composta per Blai Ciurana expressament per a la ocasió, tenint per a objectiu el protagonisme de la Beneta dialogant amb les altres quatre campanes : la Quotidiana, la Dominical, la Capitular i l’Assumpta. Els campaners van ser cinc membres de la Confraria conduits per Blai Ciurana: Roser Saurí, Montserrat Bagué, Jordi Jordà i Ció Abellí.