450 aniversari de la campana Beneta. Catedral de Girona. 20 i 21 de març – 2024

El 21 de març de 1574 va ser beneïda i dedicada a Santa Maria i a Sant Benet la campana Beneta, la campana de major tamany de la catedral de Girona. Durant aquests anys ha anunciat les hores dels gironins, ha sigut testimoni de molts esdeveniments i conflictes i ha vist néixer i morir nombroses campanes que han passat pel campanar de la Catedral. Moltes històries i llegendes envolten aquesta singular campana, la veu de la qual forma ja part del patrimoni sonor de la ciutat.

Per celebrar aquest aniversari es faran dues activitats:

20-març – 18,30h – Catedral de Girona – Conferència sobre la Beneta i les altres campanes de la Seu a càrrec del campanòleg Blai Ciurana i Abellí. A la nau de la Catedral, accés per la porta dels Apòstols. Activitat gratuïta amb aforament limitat, cal fer reserva a: https://catedraldegirona.cat/events/beneta-aniversari-450-anys/

21-març – 19,30h – Exterior Catedral de Girona – Concert de campanes de la Catedral a càrrec de cinc membres de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya: Roser Saurí, Maria Montserrat Bagué, Jordi Jordà, Ció Abellí i Blai Ciurana. Els campaners faran sonar les campanes de manera manual. Aquest conjunt de campanes no permet interpretar melodies com amb un carilló, però mostraran les seves veus amb seqüencies i combinacions que transmeten sensacions i evoquen els tocs per avisar de diversos aconteixements que es feien abans, quan no estaven electrificades i es tocaven manualment.