El rellotge carilló del MNACTEC torna a tocar 4 cops al dia.

Des del passat 23 de març de 2021 el rellotge carilló del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa torna a sonar quatre vegades al dia.

El primer “carilló” que hi va haver a Catalunya fou el de la torre de les hores del Palau de la Generalitat. Fos a Saarburg (Renània-Palatinat, Alemanya) per Mabilon & Co. es va instal·lar el 1927, molt probablement en motiu de l’Exposició Internacional que s’havia de celebrar a Barcelona dos anys més tard. No són campanes del tot afinades però per als habitants de la ciutat eren unes campanes meravelloses perquè amb elles es podien reconèixer petites melodies. Gràcies a l’excel·lent treball de la carillonista Maria Dolors Coll i Vendrell el 1976 es va inaugurar el carilló de concert actual. L’antic “carilló” va ser desmuntat i el 2000 es va instal·lar al terrat de l’entrada del mNACTEC. Al tenir menys de 23 campanes no es considera, però, un carilló com a tal. Actualment, en tot cas, a diferència del que s’instal·là el 1927, es pot tocar dinàmicament mitjançant els seus teclats. A banda hi ha també una connexió automàtica amb el rellotge.

Les 13 campanes corresponen aproximadament a una escala cromàtica en Si.

El rellotge carilló ofereix el servei horari diürn i una peça curta a les 10 del matí, a les 12 del migdia, a les 3 de la tarda i a les 6 del vespre. El campanòleg Blai Ciurana i Abellí ha estat l’encarregat d’arranjar i gravar 20 melodies que sonaran en cinc programacions depenent de l’època de l’any. En cadascuna d’aquestes programacions sonaran dues obres clàssiques i dues de populars.

Hivern (8 de gener – 19 de març)

 • A les 10: A. VIVALDI. L’Hivern
 • A les 12: La Filla del Marxant
 • A les 3: Ball de Cavallets II
 • A les 6: J. BRAHMS. Cançó de Bressol

Primavera (20 de març – 20 de juny)

 • A les 10: A. VIVALDI. La Primavera
 • A les 12: El Virolai
 • A les 3: L’Hereu Riera
 • A les 6: W. A. MOZART La Campana, ja sona! (la Flauta Màgica)

Estiu (21 de juny – 21 de setembre)

 • A les 10: A. VIVALDI. L’Estiu
 • A les 12: L’Estapera
 • A les 3: F. SCHUBERT. La Truita
 • A les 6: Galop de cortesia

Tardor (22 de setembre – 20 de desembre)

 • A les 10: A. VIVALDI. La Tardor
 • A les 12: El ball de la Civada
 • A les 3: F. MENDELSSOHN. Cançó de Tardor
 • A les 6: Cargol treu banya

Nadal (21 de desembre – 7 de gener)

 • A les 10: Aclarida
 • A les 12: Fum, Fum, Fum
 • A les 3: G. F. GÄNDEL. Joia en el Món
 • A les 6: El Noi de la Mare

Blai Ciurana i Abellí