L’església de Sant Miquel de Rupit estrena dues campanes

L’església de Sant Miquel de Rupit (Rupit i Pruit, Osona) va adquirir l’any passat dues campanes amb el patrocini de la parròquia i de l’ajuntament. Les dues campanes en un principi sense nom provenen de la foneria Campanas Rivera de Montehermoso (Càceres), una de 59cm i 119kg i l’altra de 68cm per 182kg; instal·lades per l’empresa catalana Rifer.

Tot i que fa gairebé un any que les noves campanes estan en ús penjades a la torre no van ser beneïdes fins el passat dissabte 18 de juliol, ja que a causa del Covid19 la cerimònia es va haver d’ajornar diverses vegades.

L’acte de benedicció va ser precedit per una conferència a càrrec del campanòleg olotí Xavier Pallàs i Mariani a la qual va fer una enumeració de totes les campanes existents i desaparegudes del municipi. Tot seguit el rector Mn. Josep Castanyé i Subirana va beneir els dos nous bronzes tot anunciant-ne els noms: “Magdalena” per a la més petita i “Joana” per a la segona. El nou conjunt de campanes també inclou la campana major existent fosa a Vic el 1801 per Damià Ventulà. Aquesta era la més gran de les quatre que hi havia abans del 1936 i l’única que es va salvar. Està dedicada als Sants Miquel, Josep, Antoni i Marc; té un diàmetre de 99cm i una massa aproximada de 562kg.

Un cop acabada la benedicció es va convidar als assistents a sortir al cementiri contigu al campanar per gaudir del repic ofert per Pallàs. Tot seguit els que ho van desitjar van poder pujar al campanar en grups reduïts.

Les tres campanes estan muntades en uns jous de fusta contrapesats que permeten fer-les vogar manualment; a més compten amb un sistema de martells elèctrics que serveixen per el servei horari i els tocs de festa, missa, difunts, Ave Maria…

Blai Ciurana i Abellí