Presentació del Congrés Mundial de Carillonistes al Palau de la Generalitat

Aquest matí ha tingut lloc al Palau de la Generalitat la roda de premsa que s’havia convocat per presentar oficialment el programa del XIX Congrés Mundial de Carillonistes amb l’assistència de la Hble. Consellera de la Presidència, Sra. Neus Munté, el Secretari de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, Sr. Ramon Gené, i la carillonista del Palau de la Generalitat, Directora del Congrés, Sra. Anna Maria Reverté.

En primer lloc, el secretari de la Confraria, Sr. Ramon Gené, ha contextualitzat la importància d’organitzar el Congrés a Catalunya, destacant l’evident funció protocol·lària i el segell característic del Carilló del Palau així com la importància dels campanars i les campanes d’arreu de la nostra geografia, que tindran també un paper molt destacat en el Congrés.

A continuació, s’ha referit als principals actes del Congrés, que es desenvoluparà de l’1 al 5 de juliol a Barcelona, com és el concert extraordinari a la Sagrada Família “on s’estrenarà una obra composta expressament per a l’ocasió i inspirada en Antoni Gaudí, el geni de l’arquitectura més internacional que tenim” i del post-congrés, que recorrerà, del 6 al 8 de juliol, Tarragona, les terres de Lleida i Montserrat, concloent el Congrés als peus de la Verge de Montserrat, patrona de Catalunya, i on els congressistes seran rebuts pel Pare Abat del Monestir.

Finalment el Sr. Ramon Gené ha expressat el profund agraïment de la Confraria a tots els patrocinadors i col·laboradors que el fan possible, destacant especialment a la Generalitat de Catalunya, que des del primer moment va acollir fantàsticament la iniciativa així com a l’Arquebisbat de Barcelona.

A continuació, la Sra. Anna Maria Reverté ha exposat breument els orígens del carilló, un instrument realment poc conegut, i ha detallat el programa d’activitats, fent especial èmfasis en aquelles obertes a la ciutadania, en el transcurs del qual 140 carillonistes de renom mundial tocaran aquest instrument. Entre aquestes va destacar dos concerts al Palau de la Generalitat, on funciona amb regularitat l’únic carilló de tot l’Estat espanyol, els mini concerts al Parc de la Ciutadella o l’Avinguda de la Catedral, un gran concert a l’Auditori de Barcelona i un altre a la Sagrada Família.

Finalment, la Hble. Consellera de Presidència i portaveu del Govern, la Sra. Neus Munté, s’ha mostrat encantada que Catalunya pugui acollir aquest esdeveniment, reiterant el ple suport de la Generalitat de Catalunya, indicant que el carilló del Palau de la Generalitat, que és l’únic de l’Estat que sona amb regularitat, “és un actiu importantíssim que ens honora. El congrés pot contribuir al coneixement del carilló i a la seva expansió”.

Així mateix, ha destacat que el Congrés “ja és un èxit abans de començar”, donat que a un mes gairebé de l’inici del certamen ja hi ha 170 congressistes inscrits de 20 països diferents. “Un rècord de participació al congrés i també de persones apuntades al post-congrés que visitaran diverses poblacions”, ha afirmat, fent una crida a la participació.

Al torn de preguntes, i en resposta a la formulada pel nostre company Just Arrizabalaga, la consellera també ha mostrar la predisposició del Govern a col·laborar en els ulteriors projectes de formació en el carilló a Catalunya: “amb les tasques que es puguin desenvolupar dins el congrés i tinguin a veure amb l’expansió del coneixement i la formació del carilló, el Govern serà sensible a les propostes i conclusions que puguin sorgir”.

Podeu trobar el programa complet d’activitats i tota la informació addicional rellevant d’aquest important esdeveniment a la pàgina web:  www.carilloncongress2017.com.