Les campanes de Poblet. 14-08-2024

El secretari de la CCCC Blai Ciurana ens fa un recordatori de com són les campanes de Santa Maria de Poblet, que com cada 14 d’agost, sonen en plenum per celebrar la vigília de la festivitat de l’Assumpció de Santa Maria.

 

Inici del plenum de les campanes de Santa Maria de Poblet.
14 d’agost a 3/4 de 7 del vespre.

Un dels conjunts Albert Bachert 🇩🇪 més bonics de Catalunya (1990). Completament invisibles des de fora. Basades en la Salve Regina Gregoriana en Mi.

Joana fa#’ 56cm 102kg
Antònia mi’ 63cm 145kg
Carme do# 76cm 254kg
Francesca si 87cm 381kg
Eulàlia sol# 99cm 563kg
Beneta mi 127cm 1182kg

Totes sis porten les inscripcions íntegrament en llatí. Com a inscripció comuna MONASTERIUM SANCTÆ MARIÆ DE POPULETO ANNO DOMINI MCMXC, l’escut de Poblet i la marca del fonedor.
Cadascuna porta el nom i la imatge del sant dedicat.

La Beneta duu dues llargues inscripcions:
– L’home de Déu Benet va estar ple d’esperit de tots els justos; que ell mateix intercedeixi per els qui professin la vida monàstica.
– Els amics generosos ens van fer construir per commemorar el 50è aniversari de la instauració de la comunitat monàstica de poblet en aquest lloc.

La Carme està dedicada a la Mare de Déu, amb la inscripció traduïda: Vetlleu la piadosa oració a la qual us convoco, Santa Maria.

Les altres quatre porten repartida l’antifona de la funció de les campanes: VOX MEA, VOX VITÆ; VOCO VOS AD SACRA, VENITE. LAUDO DEUM VERUM, PLEBEM VOCO, MONACOS CONVOCO, DEFUNCTOS PLORO, NIMBUM FUGO, FESTA DECORO.

Que traduït al català seria: La meva veu, veu de diva us convoco a la celebració, veniu! Loo al Déu vertader, crido el poble, reuneixo el clero, ploro els morts, foragito les tempestes, honoro les festes.

Enllaç video del plenum enregistrat per Luis Baldó, president del Campaneros de Madrid: https://youtu.be/eBUpEafiMAk?si=nNmle4Fy4U77D1TN

Enllaç del plenum i solos de cada campana enregistrat per Blai Ciurana, secretari de la CCCC: https://youtu.be/2ITrC9n_xMU?si=WeVWsSHysyXwyGMI

Fotografies: Blai Ciurana