El dia 12 de març van ser retirades les campanes del campanar de Santa Maria de Mataró amb èxit total, amb una espectacular grua i bastida.
Aquesta serà la intervenció més important feta al campanar des del segle passat i permetrà restituir el repertori històric de tocs documentats a Mataró.
Es proposa revertir les disfuncions i les patologies constatades en les campanes i que el campanar recobri plenament la seva dimensió instrumental com a element fonamental que és del conjunt patrimonial de la basílica.
El primer pas consistirà en la fosa artesanal de la nova campana Carme , ja que aquesta es troba immobilitzada des de fa anys a causa d’una esquerda. La nova campana tindrà les mateixes dimensions, forma i pes de l’actual, s’hi conservaran els relleus de la Mare de Déu del Carme i de l’escut de Mataró i dues inscripcions en llatí. En català també s’hi farà esment del rector de la parròquia, de la ciutat i de l’any actual i s’hi incorporarà una menció a la memòria del Beat Josep Samsó.
Les altres quatre campanes es netejaran de l’engrut acumulat pel pas del temps i se’ls col·locaran nous jous capçals de fusta i es proveiran de nous batalls, palanques, elements funcionals i electromartells automàtics.
A les campanes del capdamunt del campanar, la Madrona i la Candelària que toquen els quarts i hores, són les més antigues i d’una vàlua patrimonial major, se’ls canviarà el sistema de percussió a fi de reduir impactes que les puguin malmetre.
Es recuperarà i adaptarà el repertori de tocs manuals practicat a Santa Maria fins als anys setanta del segle passat, documentats al Museu Arxiu. Es podrà recuperar així el toc manual propi de Catalunya, amb una aproximació a les singularitats locals que durant segles havien sonat a Mataró, preservant així el toc manual de campanes, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2022.
El retorn de les campanes i tots els treballs previstos han d’estar enllestits a finals de juny per a que puguin repicar per Les Santes.
El projecte de restauració de les campanes, que ja compta amb el suport econòmic i institucional de
la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró, necessita d’altres aportacions per arribar a completar el seu pressupost total, que supera els cent mil euros. Per aconseguir el finançament que fa falta es
demana ajuda a tothom que hi pugui contribuir, sigui amb donatius personals, sigui amb el patrocini o d’altres formes de col·laboració per part d’empreses.
Totes les donacions tenen beneficis fiscals notables, tant per a particulars com per a empreses.
Les donacions es poden fer al compte ES74 2100 1059 5102 0013 5597 de la Basílica Parroquial de Santa Maria, fent constar la paraula CAMPANES a la transferència.
Restauració promoguda per: Basílica Parroquial de Santa Maria, Museu Arxiu de Santa Maria, Centre d’Estudis Locals de Mataró, Campaners de Santa Maria.
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Mataró.
Industrials i artesans:
Construcciones Moreno Díaz eHijos , S.L. (Mataró), execució d’obres isubministrament de materials
2001, Técnica yArtesanía , S.L. (Nàquera, València), restauració, instal·lació i automatització de campanes
Abel Portilla Bedia (Gajano , Cantàbria), mestre fonedor de campanes
Sebastián Reig Brau (Barcelona), modelatge per al traspàs de relleus a la nova Carme.
Podeu consultar els enllaços
https://www.ccma.cat/3cat/mataro-diu-un-a-reveure-a-les-campanes-de-santa-maria/video/6270914/
https://www.ccma.cat/3cat/mataro-restaura-les-campanes-de-santa-maria/video/6270946/