10 campanars repiquen a Festa Major a Banyoles. 18-10-2024

El divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19.15 h, els 10 campanars en actiu de la ciutat de Banyoles van repicar alhora, per primera vegada i de forma manual, per anunciar l’inici de la Festa Major de Sant Martirià.

Això ha estat posible gràcies a la col·laboració amb l’Arxiprestat de Banyoles i l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas, que aquest curs compta amb tres alumnes banyolins. Gabriel Estragués i Sílvia Morera són dos d’aquests alumnes que participaren del repic.

L’Ajuntament de Banyoles està apostant molt per protegir i donar vida a les campanes. Primer van declarar els tocs de campana com a Bé Cultural d’Interès Local. També, van promoure la restauració del jou de la campana del Convent de les Carmelites, que encara toca a mal temps quan hi ha tempesta. I ara, per la Festa Major, ha organitzat un repic des de tots els campanars del municipi, amb la intenció que ja sigui una tradició per la Festa Major.

El regidor de Cultura i Patrimoni de Banyoles, Miquel Cuenca, destaca que el retoc de campanes és una tradició centenària, que s’havia anat perdent en els últims anys, i amb aquest acte volen posar-lo en valor i difondre’l com a patrimoni únic.

Podeu ampilar la notícia i escoltar declaracions dels protagonistes al següent enllaç:

https://www.radiobanyoles.cat/els-10-campanars-de-banyoles-tocaran-alhora-per-primer-cop-en-el-repicament-general-d-inici-de-la-festa-major/