Concert de campanes a Figueres en ocasió del 1000è aniversari de l’església de Sant Pere

L’església parroquial de Sant Pere de Figueres, temple principal de la ciutat, fou citat per primera vegada l’any 1020.

En motiu del 1000è aniversari es van proposar un seguit d’activitats, conferències i exposicions durant l’any 2020; entre elles les visites guiades al campanar que va ser netejat per deixar-lo en òptimes condicions. Degut al Covid19 la majoria d’activitats es van haver de suspendre o ajornar.

El dilluns 29 de juny, festivitat de Sant Pere i Sant Pau, es va celebrar la missa solemne oficiada per Mons. Francesc Pardo i Artigas, bisbe de Girona. En acabar, cinc campaners van interpretar una partitura del campanòleg Blai Ciurana i Abellí composta per a la ocasió i adaptada a les característiques sonores del campanar i els seus cinc bronzes. Els intèrprets foren Ció Abellí, Jordi Jordà, Albert Cuevas, David Armengol i el propi Blai Ciurana.

El concert integrava sis moviments musicals diferents:repic inicial, cascada, invenció a 5 veus, marxa fúnebre, nocturn i repic final.Tot plegat d’una durada aproximada d’un quart d’hora. Un cop acabat el concert, que es va poder escoltar des de tot el casc antic de la ciutat, es van sentir molts aplaudiments que provenien de les places circumdants i dels carrers més propers.

Amb el pas del temps, els habitants de les ciutats s’acostumen al so metàl·lic i inexpressiu de les campanes quan son tocades amb elements mecànics. Al ser tocades manualment després de tants anys la gent en queda molt sorpresa.

La festivitat va finalitzar a les 7 del vespre amb un concert d’orgue a càrrec de Pau Riuró, titular de l’orgue de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries.

L’església de Figueres va ser destruïda gairebé en la seva totalitat durant els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola i, entre altres greuges, es va enderrocar el campanar i es van destruir totes les campanes.

El campanar actual es va aixecar per parts al llarg del segle XX. Les cinc campanes actuals provenen totes dels tallers Barberí d’Olot. El 1940 es van fondre les dues primeres campanes: laVerge del Sagradíssim Roser(2)72cm 216kg i laMaria del Pilar (3)94cm 481kg; com apareix en les seves inscripcions en llatí, serveixen per tocar els quarts i les hores respectivament. A més, la Pilar també recorda que està feta en honor al 1900è aniversari de l’aparició de la Verge Maria a Saragossa el 12 d’octubre del 40. El 1941 s’hi va afegir la campanaCrist Rei (4)de 120cm i 1001kg. Dos anys més tard, amb gairebé el primer cos del campanar acabat, es va fondre la gran campana dedicada al patró(5)del temple; amb un diàmetre de 136 cm i 1456kg és la 4ª campana major del bisbat de Girona. Aquest bronze porta una Imatge de Sant Pere, l’escut municipal i la inscripció:#TU ES PETRUS ET SUPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM FICARIIS XXIX JUNII MCMXLIII#TU ETS PERE I SOBRE AQUESTA PEDRA EDIFICARÉ LA MEVA ESGLÉSIA, FIGUERES 29 DE JUNY DE 1943. Aquesta campana va passar a tocar les hores del rellotge entre altres funcions.

Les quatre campanes existents fins el moment només es podien tocar de forma manual o amb el rellotge mecànic. L’any 1966 Na Maria Dolors Gutiérrez va donar una campaneta de 52cm i 81kg en ocasió del seu matrimoni. Aquesta última peça dedicada a laVerge dels Dolors (1)disposava d’un motor elèctric de vol continu. La seva inscripció en Castellà ens diu el següent: #MI MADRINA MARIA DE LOS DOLORES, MARTA, ROCIO GUTIERREZ FERNANDEZ EN OCASIÓN DE SU MATRIMONIO – 29 – ENERO – 1966, ME HA INSTALADO EN ESTA TORRE DE SAN PEDRO DE FIGUERAS PARA QUE COMVOQUE A LOS FIELES A PARTICIPAR EN LA MISA.# Actualment aquesta  participa en el toc de l’Ave Maria a les 12 i a les 8 del vespre i en els repics festius, però ja no toca a missa.

Enllaç del concert: https://youtu.be/YlF-bihZ9ts

Blai CIurana i Abellí