REPARARAN LA CAMPANA DE BANYOLES QUE SONA PER DESFER LES PEDREGADES

Al convent de monges del Carmel, ubicat al centre de Banyoles, hi ha una campana del 1874 que encara avui dia és tocada per allunyar les pedregades.

Xavier Pallàs, estudiós de les campanes catalanes, està fent un inventari de les campanes de la comarca del Pla de l’Estany. En la seva visita a aquest campanar d’espadanya va poder comprovar que tan el jou de fusta de la campana com la volta de maons que la protegeix es troben en molt mal estat. La regidoria d’Urbanisme de Banyoles ha pogut trobar un mecenes anònim que finançarà la seva reparació.

Pallàs, autor del llibre Campanes i campanars de la Garrotxa, Edicions El Bassegoda.2019, explica que durant segles les campanes han servit com a mitjà de comunicació però que també se’ls atribuïen efectes sagrats. Tocar-les per desfer les tempestes era un dels tocs més habituals, de fet, hi trobem referència en les epigrafies de moltes campanes (NIMBUM FUGO). El toc de mal temps es va anar perdent a principis del s.XX, però les monges del Carmel van continuar amb la tradició fins avui dia.

A Banyoles van aconseguir protegir et toc de les campanes declarant-lo bé cultural d’interès local en categoria de patrimoni immaterial. L’octubre de 2021 el consistori va aconseguir així protegir els tocs i alertes que puguin fer les 18 campanes del municipi, tan en tocs civils com religiosos, i quedaran blindats en cas que se’ls vulgui anul·lar totalment o parcial.